Beszámoló a gyulai hittantáborról

Isten segedelmével és Hilarion budapesti és magyarországi metropolita áldásával a Magyar Ortodox Egyházmegye és a Bizánci Források Kutatása Magyar Orthodox Egyesület (Varga Márta) szervezésében július 3-a és 8-a között lezajlott a gyermekek és fiatal felnőttek számára szervezett ortodox keresztény hittantábor.

A táborban minden nap reggeli és esti istentiszteletet tartottak az épp jelen lévő atyák főként magyar nyelven. Az Istentiszteletek két csodatévő ikon a Panagia Paramythia, és a Panagia Pantanassa előtt zajlottak. 

Az első, hétfői nap a megérkezéssel, ismerkedéssel és beszélgetéssel telt, majd este Aranyosi-Vitéz Gellért atya megtartotta az első hittan órát.

A keddi napon csoportos játék mellett Árpádházi Szent Piroska életéről hallhattak a tábor résztvevői. Délben könyörgő Istentiszteletet tartott Dadányi Miklós atya és Gellért atya, majd az este a gyulai Várfürdő meglátogatásával és sütögetéssel telt.

A szerdai napon a reggeli hittanóra Szentéletű Magyar Efrém életéről szólt Bulah Szvjatoszlav atya vezetésével. A nap ezután beszélgetéssel, sétahajózással telt a Kőrösön, majd este az atyák felnőtt hittanórát tartottak külön-külön a magyar és ukrán csoportoknak.

Csütörtök reggel közös hittanórát tartott Sipos Barnabás atya, melynek fő témája a proszkomídia volt. Utána könyörgő Istentisztelet, majd Gyászszertartás került megtartása Berki Feriz atya emlékére. Délután szabad program keretében a táborozók meglátogatták a gyulai várat. Az este sütögetéssel, beszélgetéssel zárult.

Pénteken Szent Liturgiával kezdődött a nap Kallinik atyával a pusztaottlakai kápolnában. Ezután a táborozók szafarilátogatáson, állatsimogatáson vettek részt, majd az ebédet a pusztaottalaki polgármester-asszony meghívásának eleget téve fogyasztották el a résztvevők. A péntek este szabad programmal zárult.

Szombaton a táborozók a gyulai Szent Miklós székesegyház püspöki Liturgiáján vettek részt, melyet Sziluán püspök szolgált. A délután a hazautazással, a felejthetetlen élményekre való emlékezéssel telt.

Bizánci Forrás – Magyar Orthodoxia Egyesület

This post is also available in: orosz