Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszönetét fejezte ki Hilárion metropolitának, amiért elősegítette a tizenegy hadifogoly hazatérését

Széles körű visszhangot váltott ki az a hír, miszerint az ukrán- orosz katonai konfliktusban részt vevő kárpátaljai származású, ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították. Erre az eseményre Őszentsége Kirill Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának áldásával, valamint a Moszkvai Patriarchátus Egyházi Külkapcsolatok Osztályának közreműködésével került sor. Magyarország részről az eseményt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes koordinálta.

A Vasárnap tudósítójának kérdéseire válaszolva különösen Semjén úr azt mondta:

“Hilarion metropolitának tartozunk köszönettel, vele beszéltem először, minden egyházi keretek között történt, katolikus részről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat professzionális közreműködésével. Mindez tehát az Orosz Ortodox Egyház gesztusa volt Magyarország felé, ezek az emberek a szabadságukat ennek a jó kapcsolatnak köszönhetik. Nekem pedig ez emberi, keresztényi és hazafias kötelességem volt!”

 

This post is also available in: orosz