Főpapi szent liturgia Hilarion metropolita vezetésével a kassai Szent Cirill és Metód székesegyházban

November 12-én, Alamizsnás Szent János alexandriai pátriárka ünnepén (619-620) egyházmegyénk főpásztora, Hilarion Budapest-magyarországi metropolita, György Nagymihály-kassai érsek meghívására főpapi szent liturgiát vezetett Kassán, a Szent Cirill és Metód székesegyházban, amely a Cseh-földek és Szlovákia egyházának Nagymihály-kassai egyházmegyéjéhez tartozik. A szent liturgián főpapunkkal együtt szolgáltak György Nagymihály-kassai érsek és a székesegyház papjai.

Continue reading

Hilarion metropolita dokumentumfilmje „Dosztojevszkij Evangéliumáról”

Kétszázegy évvel ezelőtt született a nagy orosz keresztény író, Dosztojevszkij (1821. október 30/november 11.). A https://jesus-portal.ru/ az évforduló alkalmából közzétette a Hilarion metropolita által készített dokumentumfilmet a neves íróról. Dosztojevszkij a gyermekkori, szülői házban kapta örökségül a krisztusi hitet, ám fiatal korában keresztülment a nyugateurópai ateista humanizmus által képviselt eszmék, az „elméleti szocializmus” kísértésein, aminek középpontjában „minden dolgok mércéje” az Ember állt. Ez később döntő szerepet játszott abban, hogy Dosztojevszkij visszatérjen Krisztus hitéhez. Számára „minden dolgok mércéje” Krisztus, az Isten és ember lett.  Continue reading

Ortodox Egyházi Kalendárium a 2022. év NOVEMBER hónapjára (az újnaptár szerint)

  1. Szent, Csodatévő és Ingyen gyógyító Kozma és Damján (Kis-Ázsia, IV. sz.).
  2. Szent Victorinus, poetovioi (Ptuj, Szlovénia) püspökvértanú. Szent Akindünosz, Pégasziosz, Afthonisz, Elpidéforosz és Anempodisztosz, perzsiai vértanúk (IV. sz.).
  3. Szent Akepszimasz püspök, József pap és Aeithalasz diakónus, perzsiai vértanúk (IV. sz.). Szent György nagyvértanú ereklyéinek átvitele és templomának fölszentelése a palesztinai Liddában (IV. sz.)
  4. Nagy Szent Jóannikiosz (846). Szent Nikandrosz, mürai püspökvértanú és Hermaiosz papvértanú (I. sz.).
  5. Szülők (elhunytak) Szent Demeter szombatja.

Szent Galaktión és Episztémé, emesszai (Szíria) vértanúk (III. sz.). Szent Jónás, novgorodi érsek (1470).

1 Thessz 4,13-17; Jn 5,24-30. Continue reading