Hat helyi ortodox egyház közös szolgálata az Úr Színeváltozásának ónaptár szerinti ünnepén

2022. augusztus 19-én, az Úr Színeváltozásának ónaptár szerinti ünnepén hat helyi ortodox egyház főpapja szolgált együtt a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházban, azon a napon, amikor Hilarion Budapest-magyarországi metropolita ünnepelte papi szolgálatának 35. évfordulóját. 

A szent liturgiát Timóteus vosztrai metropolita (Jeruzsálemi Patriarkátus) vezette. Vele együtt szolgált Hilarion Budapest-magyarországi metropolita, Tyihon Berlin-németországi érsek (Moszkvai Patriarkátus), Lukijan budai és Irinej bácskai püspök (Szerb Ortodox Egyház), Siluan gyulai püspök (Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye), Geraszim melniki püspök, a bolgár Ortodox Egyház Szinódusának főtitkára, Mihály Prága és Cseh Földek érseke és György Nagymihály-kassai érsek, a Cseh Földek és Szlovákia Egyházának főpapjai.

Az ünnepi istentiszteleten hét pap és öt diakónus is szolgált hazánkból, Németországból és Szerbiából. A kórust Gvolik Éva, a Nagyboldogasszony székesegyház kórusának vezetője irányította.

Az állhatatos könyörgés után Hilarion metropolita imádságot mondott a béke helyreállításáért, az istentisztelet végén pedig megáldotta a felajánlott gyümölcsöket.

Az elbocsájtás után Timóteus metropolita köszöntötte az együtt szolgáló főpapokat, papságot és hívőket az Úr Színeváltozásának ünnepe alkalmából, majd Hilarion metropolitához intézte szavait, kiemelve kivételes szerepét az ortodox hit elterjesztésében és megerősítésében. Átadta a jubiláló főpapnak Teofil, Jeruzsálem Szent Városa és egész Palesztina pátriárkájának köszöntését és jókívánságait.

Ezután Tyihon Berlin-németországi érsek (Moszkvai Patriarkátus) köszöntötte Hilarion metropolitát a berlini és németországi hívők nevében.

Irinej bácskai püspök átadta Porfirij szerb pátriárka köszöntő szavait, Siluan gyulai püspök Dániel román pátriárka üdvözletét, Mihail Prága és Cseh Földek érseke pedig Rosztiszlav Cseh Földek és Szlovákia metropolitájának köszöntését, valamint átadta részére Gorazd papvértanú rendjének I. fokozatát.

Válaszában Hilarion metropolita hálás köszönetet mondott a főpapoknak a meleg szavakért és jókívánságokért, kiemelve, hogy a Nagyboldogasszony székesegyház történetében még nem volt olyan esemény, amikor hat helyi ortodox egyházból kilenc főpap szolgált volna együtt ünnepi szent liturgián.

Az elbocsájtás utáni keresztcsókolást követően a főpapokról közös fénykép készült. A szent liturgiát, amely egyházi szláv, magyar és román nyelven folyt, az ortodox „Iiszusz (Jézus)” csatorna is közvetítette a világhálón. 

 

 

This post is also available in: orosz