Márk budapesti metropolita, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzója üzenete az egyházmegye papságához és híveihez

Az Úrban szeretett Atyák és Testvérek!

Fájdalmas szívvel halljuk az utóbbi napok híreit az ukrajnai eseményekről. Az egyszerű emberek balsorsa, bánata mély együttérzést szül, és természetes vágyat minden keresztény számára, hogy materiális és imádságos segítségére siessen testvéreinek.

Mint kormányzó főpap Magyarországon, ahol az ortodox keresztény nyáj Egyházunk hű gyermekeiből, de igen sokféle nemzetiségből áll, arra hívom a papságot és a hívőket, imádkozzanak, hogy mihamarabb béke uralkodjék Ukrajna sokat szenvedett földjén, szíveinkből vesszen ki az ellenségeskedés és a gyűlölet, és minden lehetséges eszközzel nyújtsunk gyakorlati segítséget a menekülteknek, gyermekeknek és mindazoknak, akik a drámai események miatt kétségbeesett helyzetben vannak.

Áldást adok papjainknak arra, hogy minden templomban állhatatosan imádkozzanak a békéért Ukrajnában, és arra is, hogy szervezetten készüljenek fel hatékony segítség nyújtására szükségben lévő és szenvedő testvéreinknek.

Szentséges Istenszülő Nagyasszonyunk, Örökszűz Mária és minden szentek imái által őrizze meg Legirgalmasabb Urunk népeinket békességben és keresztény szeretetben!

+Márk Budapest-magyarországi metropolita.

2022. február 26.

This post is also available in: orosz