Találkozás az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetével

November 29-én főpásztorunk az új budapesti orosz nagykövetet, Sztanyiszlav Jevgenyij Arnoldovicsot kereste fel, akivel most első ízben találkozott. Beszélgetésük során megvitatták a Magyar Egyházmegye életével, a templomok felújításával kapcsolatos kérdéseket. Főpapunk külön kihangsúlyozta azt az igen jelentős segítséget, amelyet a magyar kormány nyújtott és nyújt az Egyházmegye számára. 

Főpásztorunk azt is kiemelte, hogy Magyarország, az Oroszországi Föderációval együtt, a hagyományos értékek, a család, az erkölcsösség védelmezője, a keresztény egyházak támogatója, ami összeköti népeinket. 2012-ben, a magyar kormánynak köszönhetően, amikor Márk metropolita először szolgált hazánkban, a Magyar Egyházmegye is a magyarországi történelmi egyházak közé került.

A magyar kormány segítségével jelenleg a budapesti Nagyboldogasszony és a tokaji Szt. Miklós templom felújítása, a hévízi templom építése és a miskolci Szentháromság templom felújításának előkészülete folyik. Az újonnan épülő hévízi templomnak külön története van: óorosz stílusban épül, hagyományos technológiával, ámde ugyanakkor figyelemmel a magyar sajátosságokra és a korszerű faépítészet irányzataira. Ez az első ilyen jellegű ortodox templom hazánkban.

A nagykövet felidézte főpapunk számára a nemrég az Egyházmegye és a hazai ortodoxia történetének szentelt kiállítást, valamint fontosnak tartotta, hogy a Magyar Egyházmegye is kivegye részét olyan jelöltek kiválasztásában, akik az Oroszországi Föderációba jelentkeznek tanulmányok folytatására. Főpásztorunk javasolta, hogy olyan jelöltek is folytathassanak tanulmányokat oroszországi világi felsőoktatási intézményekben, akik számára ez előkészület lehetne teológiai tanulmányok megkezdésére szemináriumokban.

A találkozó végén főpásztorunk és a nagykövet megállapodtak abban, hogy folytatják és megerősítik az Egyházmegye és a nagykövetség együttműködését, további találkozók, közös rendezvények formájában.

A találkozóra Bulah Szvjatoszlav pap, egyházmegyei titkár kísérte el főpásztorunkat.

This post is also available in: orosz