Tüzes lelkülettel haladjunk tovább Krisztus Feltámadásának világosságában

Egyházunk 2021. június 9-én, Mennybemenetel előestéjén ünnepelte a húsvéti ünnepkör végét. Ezen a napon főpásztorunk, Márk metropolita a rjazanyi Krisztu Születésének szentelt székesegyházban tartott szent liturgia. Itt elmondott beszédét foglaljuk össze:

(Olvasandó: János 12,36-47)

A mai evangéliumi olvasmány ismét a világosságról szól. Krisztus különösen János evangéliumában beszél gyakran a világosságról. Úgy tárja elénk, mint az emberi élet alapvető feltételét: aki a világosságban jár, nem botlik meg.

Ma másként gondolkodunk erről. Abban a korban, amikor még nem volt mesterséges megvilágítás, az emberek főleg a nap világosságánál végezték munkájukat. Saját házát sem tudta mindenki este megvilágítani, mivel ez sokba került. Az ókori emberek számára ezt a nyilvánvaló tényt használja fel az Úr képként, természetesen a lelki világossággal, saját tanításával kapcsolatban. Tanítványaihoz és hallgatóihoz fordulva arról beszél, meddig marad még velük a világosság, saját magáról mint Világosságról tesz tanúságot: »Én vagyok a világ világossága«.

Ezek a szavak nem csupán Krisztus kortársaira vonatkoztak. Mi is arra kaptunk elhívást, hogy a világosságban járjunk, természetesen, számunkra kivételes világosságot gyújtott Krisztus Feltámadása. Ma búcsúztatjuk a húsvéti ünnepkört, de továbbra is minden vasárnap kis Húsvétot ünneplünk. Minden egyes vasárnap ugyanis olyan imákat olvasunk, egyházi verseket éneklünk, amelyek Krisztus feltámadásáról szólnak. A Feltámadás világosságának távolabbra kell bennünket vezetnie, tanítania, buzdítania kell arra, hogy Krisztust kövessük.

Amikor a Húsvét ünneplése elkezdődik, az történik, hogy egy ideig még nem tudunk felébredni korábbi állapotunkból, csak fokozatosan tölt el bennünket Krisztus fényes feltámadásának öröme, és amikor beköszönt az ünnepkör vége, szorongva és bánattal szakadunk el a Húsvéttól. Valahogy úgy, ahogyan az ember ősszel, a hideg téli napok előestéjén boldogan igyekszik kihasználni a gyorsan múló meleg napokat.

Adja Isten, hogy a húsvéti ünnepkör napjainak melegségét megőrizve haladjunk tovább, és éljünk Krisztus Feltámadásának világosságában.”

(Ford. I. T.)

This post is also available in: orosz