A magyar miniszterelnök és az orosz elnök találkozója a Közel-keleti keresztény egyházak vezetőivel

Orbán Viktor miniszterelnök és V. V. Putyin, Oroszország elnöke 2019. október 30-án találkozott Budapesten. A találkozónak egyik kiemelkedő eseménye volt a Közel-keleti keresztény egyházak vezetőivel tartott megbeszélés, amelyen részt vett X. János, Antiókhia és egész Kelet pátriárkája, II. Mar Ignác Efrém, szír-ortodox pátriárka, I. Abszi József, Antiókhia és a Kelet, Alexandria és Jeruzsálem görög-melkita pátriárkája, III. Junan József, Antiókhia és Kelet szír-katolikus pátriárkája. Az Orosz Ortodox Egyház is képviseltette magát a megbeszélésen Filaret (Bulekov) főapát, a Moszkvai Patrtiarkátus Külső Egyházi Kapcsolatok Hivatalának helyettes vezetője személyében.

Orbán Viktor miniszterelnök a találkozó után úgy nyilatkozott, ahhoz, hogy megértsük, milyen helyzetben vannak a Közel-Kelet keresztény egyházai, az egyházak vezetőit kell megkérdeznünk, akik ebben a földrajzi régióban élnek.

A miniszterelnök ezekkel a szavakkal fogadta az egyházi vendégeket: „Személyes találkozásunk alkalmat ad arra, hogy megvitassuk, mint tehetnek a politikusok azért, hogy megkönnyítsék az Önök életét az Önök országaiban. Ezért hálásan köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat.”

Putyin elnök megköszönte a magyar kormányfőnek a találkozó megszervezését, és hangsúlyozta: Oroszország állhatatos és következetes erőfeszítéseket tesz azért, hogy béke és stabilitás legyen a Közel-Keleten, és már eddig is sok mindent tett az egész régióban a terrorizmussal szemben harc területén, és különösen Szíriában. A Közel-Kelet a kereszténység bölcsője. Ennek ellenére „ma azt tapasztaljuk – mondta -, hogy a keresztények itt súlyos helyzetbe kerültek, gyilkosságok, erőszak, rablások történnek. A keresztények tömegekben hagyják el a Közel-Keletet. Ez a tény nem hagyhat nyugton bennünket, mert a mi létünk, önazonosságunk alapja a keresztény kultúra. Nem tudjuk tehát könnyek nélkül nézni azt, ami a Közel-Keleten a keresztényekkel történik. Természetesen tisztában vagyunk azzal, mi folyik a Közel-Keleten, a szükségleteket is jól ismerjük, mégis – folytatta az orosz elnök – számunkra fontos az Önök személyes véleményét hallani arról, milyen körülmények között élnek és milyen módon tudnánk Önöknek még többet segíteni.” Végül átadta a találkozó résztvevőinek Kirill moszkvai pátriárka jókívánságait, személyes köszöntését, akivel Budapestre indulása előtt találkozott.

Служба коммуникации ОВЦС / Патриархия.ru

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?