Szent Miklós ünnepe a tokaji templomban

smtDecember 10-én, szombaton Szent Miklós napi ünnepi liturgiára került sor a tokaji templomban, amelyen, a csodatévő mürai főpap ünnepének keretében, akinek a templom van szentelve, emléktábla avatásra is sor került, mely a három évszázaddal ezelőtt Tokajban szolgálatot teljesítő orosz cári katonák emlékére készült.

Az ünnepi szent liturgiát, Tyihon püspök áldásával, az egyházmegye papjai végezték prot. Kim Nyikolaj vezetésével és Krank József, Tatárka Kirill papok, valamint Szegedi Szabolcs István diakónus – a tokaji templom megbízott felelőse – segédletével. 

Az istentisztelet megkezdése előtt – amely magyar és egyházi szláv nyelven folyt – a szolgálattévők fölszentelték az új templomi kegytárgyakat, Tyihon püspök ajándékát a templom részére.

Az ünnepi liturgia végén Nyikolaj atya köszöntötte az egybegyűlt hívőket, valamint az orosz nagykövetség, a magyar honvédelmi minisztérium és Tokaj város képviselőit. Felidézte Szent Miklós főpap, az egyetemes keresztény szent alakját, aki soha nem tagadta meg a segítségét azoktól, akik imádságban hozzá fordultak, így ma is könyöröghetünk hozzá, hogy erősítse meg a Magyarország és Oroszország népei közötti évszázados barátságot.

Ezt követően került sor a templom falán elhelyezett, a 18. században Tokaj városában szolgálatot teljesítő kozákok és katonák emlékét megörökítő tábla felavatására, amelyen részt vett és felszólalt Posta György, Tokaj polgármestere, Makszim Vorobjov ezredes, az orosz nagykövetség katonai attaséja, Simicskó István honvédelmi miniszter képviseletében Holló József ny. altábornagy, aki felolvasta a miniszter levelét a régi események megörökítésének fontosságáról a jelenkori magyar-orosz kapcsolatok erősítésének céljából.

A december tízediki ünnepségen jelen volt az orosz nagykövetség több munkatársa, a rosztovi kozákok és a magyar történelmi huszáregyesület képviselői. Ezek az emléknapok, amelyeket negyedik esztendeje tartanak meg Tokaj városában, immár jó és nemes hagyománnyá váltak. Az ünnepi eseményt, a nyilatkozatokat az állami és a helyi tévé csatornák is felvették.

Szent Miklós ünnepe a papság, a hívők és a meghívottak baráti találkozójával folytatódott, fehér asztalnál, amelyet a helyi ortodox közösség készített a résztvevőknek.

K.Ny.

 

 

 

 

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?