Hilarion metropolita karácsonyi oratóriumának bemutatója Budapesten

2022. december 8-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia nagytermében hangzik fel Hilarion metropolita zeneműve, a Karácsonyi oratórium. A hangversenyt a Magyar Filharmónia szervezésében a Magyar Állami Opera kórusa a neves Concerto Budapest zenekar kíséretével adja elő, Kovács János vezényletével. A szólisták: Kriszta Kinga szoprán és Fokanov Anatolij basszus. Az előadásban egy gyermekkórus is szerepel, az evangéliumot gyermekek olvassák magyar nyelven. 

„A Karácsonyi oratórium nagyszabású, szólistákra, két kórusra és szimfonikus zenekarra írt, egy óra hosszúságú mű. Az ortodox egyházzene fennköltsége, mély lelkisége ötvöződik benne a nyugati klasszikus zenével, így a hagyományok és a modern hangzás kettőssége teszi különlegessé” – olvasható a Magyar Filharmónia sajtóközleményében.
Hilarion metropolita szerzeménye lehetőséget kínál a hallgatóságnak arra, hogy átélje azt a lelki örömet és boldog reménységet, amely a Szűzanya Örömhírvételének, az Úr templomi bemutatásának és különösen a Karácsony ünnepének istentiszteleteit járja át. Ez utóbbira éppen most készül a keresztény világ.

A 2008. évi ünnepélyes orosz bemutatóra ezt írta üzenetében Kirill pátriárka: „Az ortodox énekek világa, amely az orosz és a világ spirituális zenéjének részét képezi, a hangok harmóniájának segítségével képesek jótékony hatást kifejteni a zenehallgatókra, megnyitni szívüket Jézus Krisztus evangéliumi parancsolatainak befogadására a testvéri szeretetről, az irgalmasságról és az igazságosságról.”

Az oratórium magyarországi bemutatója előtt Hilarion metropolita rövid beszélgetés keretében mutatkozik be a hallgatóság előtt a Zeneakadémia nagytermében.

A hangversenyjegyek beszerzéséről a következő oldalon lehet felvilágosítást kapni: www.filharmonia.hu

This post is also available in: orosz